Licentie voor onbeperkt gebruik uitsluitend door afnemer voor zowel eigen publicaties als publicaties van afnemer in boeken / artikelen in tijdschriften en op internet; en vrij te gebruiken voor het inzenden van prijsvragen. In overige gevallen is deze licentie niet overdraagbaar naar derden.

Bestellen Bedragen zijn incl. BTW Sku: rijnstraat-8-web

Transformatie Rijnstraat 8

Het voormalige ministerie van VROM in Den Haag wordt getransformeerd tot Rijkskantoor naar ontwerp van OMA en Ector Hoogstad. Deze fotoserie toont de bouw door BAM. Jan Hoogstad maakte het oorspronkelijke ontwerp, een dubbele kamstructuur met daartussen 10 enorme serres. Het in 1992 opgeleverde gebouw wordt ingrijpend gewijzigd. Zo wordt de onderdoorgang voor voetgangers twee keer zo breed en is de kantoorbeuk met serres aan de zuidoostkant afgebroken om grote doorlopende kantoorvloeren te realiseren. In de serres aan de noordoostzijde zijn cascade-trappen gerealiseerd. Aan de zuidkant wordt op de plaats van de voormalige laagbouw een vergadercentrum met de nieuwe Van Kleffenszaal gebouwd. De rode ornamenten die de top van de witte beuken bekroonden zijn met de transformatie verdwenen en vervangen door neutrale witte roosters. Nieuw is een horizontale zwarte band die de verschillende witte vleugels met elkaar verbind.
Bij de transformatie is 20 procent gebouw afgebroken, waarvan 99,7 procent van de materialen is hergebruikt. Tegelijk met de transformatie is het gebouw verduurzaamd door onder andere toepassing van triple glas in een deel van de atria, ledverlichting, warmte/koude opslag en zonnepanelen. Het pand heeft energielabel A+++.
Rijnstraat 8 is ontworpen als een flexibel rijkskantoor, het is niet specifiek verbouwd voor één rijksdienst, maar geschikt voor meerdere organisaties. In totaal komen er 4.400 werkplekken voor meer dan 6.000 gebruikers. Een aantal van deze foto's maakte ik in opdracht van gevelbouwer Vorsselmans.

Scroll voor meer foto's naar beneden.

Datum: 14-06-2016

Sluiten
  • Aanmelden
  • Registreren
  • Wachtwoord vergeten?